Криминализиране на неплащането на заплати искат металурзи от ОЦК в декларация до парламента
Криминализиране на неплащането на заплати искат металурзи от ОЦК в декларация до парламента / netinfo

Металурзите от ОЦК Кърджали ще внесат в Народното събрание декларация, в която ще настояват да се ускори законодателния процес за криминализиране на неплащането на работни заплати и социални осигуровки. Това ще стане утре по време на изнесения им протест в София, за който вече има разрешение от софийските власти, съобщи днес по време на едночасовата блокада на пътя за Хасково председателят на КНСБ в металургичното предприятие Бельо Стайков. Освен, че ще внесат декларацията в парламента, металурзите ще протестират и пред сградата на Интертръст Холдинг - собственик на ОЦК.

            Междувременно стана ясно, че вчера молби за напускане са подали началниците на цеховете „Пържилен", „Транспортен", „Сярно производство", „Кадмиобисмутен", „Рафинация"- основни структурни звена в предприятието. На практика то се обезглавява и трудно работата ще се възстанови, дори и да се намери нов мениджър, коментираха синдикалисти. По думите им обезверяването че собственикът на ОЦК Валентин Захариев ще плати заплатите е достигнало до своя предел и много от работниците по поддръжката също се канят да напускат. Ако няма работници да се грижат за инсталациите, пещите ще изстинат и металът ще се втвърди, а тогава ще се наложи съоръженията да бъдат взривени, обясниха металурзи и недоумяват как заводът ще заработи наново.

            Работниците не вярват, че Валентин Захариев ще им плати дължимото с парите от вече приключилата сделка за Горубсо - Мадан. Според тях по-скоро той ще се издължи към кредиторите, а за металурзите няма да остане нито лев.