/ Община Кърджали
Десетокласникът Атанас Митрев получи парична награда
Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн прие в кабинета си бронзовия медалист от 27-то издание на Международната олимпиада по астрономия, която се проведе от 6 до 14 ноември в китайската столица Пекин, десетокласника в ЕГ „Христо Ботев” Атанас Митрев, съобщиха от Общината.

Той получи парична награда. "За нас този бронзов медал на Наско има стойността на златен, защото прославя Кърджали и България на световно ниво", каза градоначалникът.

Община Кърджали

Той го поздрави за невероятния успех на този световен форум. „Аз определям този успех като титаничен, който представлява надскачане на собствените възможности. Той е постигнат благодарение на много часове лишения, къртовски труд, над предела на възможностите, с които разполага Кърджали като база за подготовка”, каза кметът.

В конкуренция с 13 държави: Триумф за България на Младежката олимпиада по информатика

Той благодари на преподавателя в Астрономическата обсерватория „Славей Златев” и треньор на Атанас Митрев Бончо Бонев и директора на институцията Агоп Узунбохусян за това, че са приели като мисия подготовката на такива млади и талантливи кадри като Атанас Митрев.  

Ерол Мюмюн не пропусна да благодари и на неговото семейство, за това че от най-ранна детска възраст са запалили любовта и интереса му към звездите и астрономията.

В хода на разговора самият Наско сподели, че първия му допир до звездите е станал благодарение на неговия баща, който като малък му е показвал звездния небосклон в двора на родната му къща. А от 6 клас вече съзнателно е тръгнал на школата по физика и астрономия в Астрономическата обсерватория.

Община Кърджали

„За нас като кърджалийци Наско си е златен медалист. Той си е наша гордост. Като община Кърджали и в мое лице като кмет, един от приоритетите ни е да се грижим и всячески да подпомагаме такива талантливи деца и младежи като Наско. Това си е Божи дар.

Затова ние ще направим всичко възможно, което ни е по силите, а дори и невъзможното, тези талантливи деца да се развиват и реализират. Защото, благодарение на нашите насковци, светът научава за нас, за една малка община като Кърджали, за една малка България.

Убеден съм, че с млади хора като Наско нашият утрешен ден ще е по-светъл и изпълнен с надежда за добро. И защо не след 30 години да говорим за Наско Митрев като за кърджалийския Айнщайн”, каза Ерол Мюмюн.

Община Кърджали

Преподавателят на Атанас Митрев Бончо Бонев оцени високо постижението му, като подчерта, че то е предхождано от други успехи - златен медал от националния кръг на олимпиадата по астрономия, два пъти бронзов медалист от международни олимпиади, в това число и тази в Пекин, задочни олимпиади в Сант Петърбург със завоювани втора степен дипломи и други.

Самият Атанас Митрев е удовлетворен от успеха си - своя, а и като цяло на българския отбор. Той определи участието на българските астрономи на олимпиадата в Пекин като изключително успешно.

Защото равносметката е, че е нямало състезател без медал, а именно - завоювани са един златен, един сребърен и шест бронзови отличия.