/ МОН
Българските отбори спечелиха общо 8 медала на Младежката олимпиада по информатика (JBOI) в конкуренция с 64 участници от 13 държави.

Първият ни отбор е и на първо място в отборното класиране по медали. В него златни медали взеха Симона Христова от 10-ти клас на Природоматематическата гимназия "Нанчо Попович" в Шумен и Андрей Стефанов от 9-ти клас на Първа частна математическа гимназия- София. Сребърни медали спечелиха и деветокласниците Серкан Рашид и Иво Иванов ППМГ "Нанчо Попович".

МОН

Във втория български отбор златен медал грабна Денислав Манев, ученик от 8-ми клас, Природо-математическата гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ в Габрово. Осмокласниците Йордан Цоканов от СМГ „Паисий Хилендарски“ в София и Александър Пендов от МГ „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив спечелиха бронзови медали. Същото отличие спечели и Борис Ангелов от 9-ти клас на СМГ.

Ръководителите и на двата отбора са Илиян Йорданов от Института по математика и информатика към БАН и Димитър Добрев от Шуменския университет "Епископ Константин Преславски".

Домакин на състезанието, което се проведе дистанционно, бе македонският град Струмица.

МОН

МОН