ГЗ с обръщение заради жегите
ГЗ с обръщение заради жегите / netinfo
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Във връзка с високите температури през последните дни, големите пожари в някои райони на страната и в изпълнение на Указания на Министъра на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем, са предприети превантивни мерки за намаляване на риска от инциденти и произшествия.

Три съвместни екипа на РПУ-Кърджали и Дирекция „Гражданска защита” – Област Кърджали обходиха всички бензиностанции и газстанции и връчиха задължителни разпореждания, в които е посочено зареждането с горива на резервоарите на обектите да се извършва от 21,00 до 6,00 часа. Движението на авто- и жп-цистерни с нефтопродукти и взривоопасни химични вещества, както и тежкотоварни автомобили е разрешено само в същия часови интервал. На ЖП-гарите е наредено да осигурят непрекъснато наблюдение на релсовите пътища и да вземат необходимите мерки за ограничаване и спиране на движението при констатиране на деформации на релсите. Задължително е спазването на инженерно-техническите правила на Гражданска защита, свързани с осигуряване на необходимите водни запаси за технологични и противопожарни нужди.

Всички налични сили и средства (вкл. и доброволните гасачески групи), сформирани към съответните юридически и физически лица съгласно разработените планове за действие при аварийна ситуация, следва да се приведат в готовност за действие при необходимост. Препоръчано е ограничаване на масовото пребиваване на хора в затворени неклиматизирани помещения поради възможни неблагоприятни здравословни последици. Работодателите трябва да осигуряват на работниците и служителите минерална вода. На кметовете на общини е разпоредено да организират пунктове за раздаване на безплатна минерална вода и навлажняване с вода на улиците в градове.

Два екипа (един екип с 2-ма спасители и един автомобил и втори екип с 6 спасители и 1 авариен автомобил) от Дирекция „Гражданска защита” – Област Кърджали оказват помощ на засегнатите от големи пожари общини Стара Загора и Харманли. В събота аварийна група (2 спасители с един автомобил и стълба) от Отдел „АСД” премахна гнезда на оси до офис на ул. „Цар Калоян” №5 в гр. Кърджали.