Гласувайте  за най-добрия град в България
Гласувайте за най-добрия град в България / netinfo


"Кой е най-добрият град за живеене в България" е специално проучване на "Дарик радио", вестник "24 часа" и информационния сайт DarikNews.bg. Репортерите на тези медии обиколиха 40 от големите градове в България, за да открият в кой от тях се живее най-приятно.

Кой ще спечели тази година във второто издание на "Кой е най-добрият град за живеене в България?" И дали някой ще успее да бие Варна, миналогодишния лидер?

Когато правиш нещо за втори път казват, че очевидно пилотното издание е било твърде успешно и има нужда от продължение, но и че въпросния втори опит винаги е труден. И наистина, да поставиш на хирургическата маса 40 български града и да им направиш дисекция по 45 достатъчно различни критерия не е лека работа.

Ако ставаше дума за хора, компании или малки организации, задачата не би трябвало да е трудна, но веднъж изправил се пред 40 града – всеки със своите особености, хубави и лоши страни – ситуацията се усложнява.

Въпреки всичко, проучването е факт – за втора поредна година Дарик радио и 24 часа търсят «Кой е най-добрият град за живеене в България?»

За тези, които са забравили, миналата есен бе първото издание, което амбицира жители на 35 български града да покажат колко добър е града им, върна усмивката на лицата на някои кметове, провокира други, но в крайна сметка създаде първата адекватна картина за качеството на живот в българските градове. Тогава класацията ни отне два месеца треската подготовка и няколко безсънни нощи преди обявяването на победителите.

На 15 септември 2008 започна второто издание на проучването ни. Навярно вече забелязвате първата голяма разлика между тазгодишното и предишното. През 2008 добавихме 5 нови града (Гоце Делчев, Троян, Нова Загора, Карлово, Разград), както и 5 нови критерия. Така градовете стават общо 40, а критериите 45. Всички те бяха внимателно подбрани и шумно дискутирани на дълги редакционни сбирки. Репортерите на Дарик и 24 часа инспектираха градовете в рамките на повече от месец, за да определят дали Варна ще запази призовата позиция от миналата година.

През 2007 година първите 10 града в България бяха тези:

1 Варна

2 Пловдив

3 Велико Търново

4 София

5 Бургас

6 Русе

7 Стара Загора

8 Благоевград

9 Кюстендил

10 Кърджали

Тази година надпреварата обещава да бъде още по-интересна. Не само, заради появата на нови претенденти (нищо чудно някои от тях да попадне в първите десет), но и активната работа на кметства за място на поверените им градове на челни позиции. Борбата се води на различни фронтове – палми, нови училищни автобуси, пореден мол, освежен парк, инсталиран безжичен интернет на открити пространства и организиране на нестандартни културни събития.

Имагинерният “най-добър град за живеене в България” продължава да бъде в мечтите и това е основната идея на нашето проучване – като въведем състезателен елемент да амбицираме всички, които могат да направят градовете по-симпатични. И един ден да се събудим в по-приятно място за живеене.

И така, битката между градовете започва днес и вие ще бъдете свидетили в реално време на класирането на гладовете чрез репортажите във вестник 24 часа и Дарик радио, както и чрез специлния уебсайт grad.dariknews.bg

Без самоцелни претенции за представителност, нашето изследване бързо се превърна в нещо като институционална лига на необикновените градове, с която останалите трябва да се съобразяват. Продължаваме да вярваме, че е по-добре да намерим добрите примери и да ги възнаградим, вместо да сочим ехидно с пръст лошите и да приковаваме вниманието на всички към вечните проблеми като дупки по улиците, лоша транспортна мрежа и липса на детски площадки.

Тази година започваме точно на 15 септември с нов критерий за първолаците, тъй като вярваме, че всеки, който инвестира в образованието, инвестира в своето бъдеще.

Някои биха се учудили, че не поощряваме градове, в които никне мол след мол или поредната еднотипна кафе или фастфууд-верига. Рецептата да направиш добър за живеене град не е да го напълниш със Starbucks и McDonald's-подобни заведения, еднотипни шопинг-центрове и бетонни бизнес-центрове. Приятната градска среда изисква поощряване на малките предприемачи и местни компании, които просто искат да направят квартала, града или общината малко по-забележима, цветна и приятна за живеене.

Може би точно поради тази причина, а и много други, много софиянци не можаха да разберат защо столицата не е в първите три за миналата година. Дали тази ще бъде на предна позиция – дори и ние не знаем към този момент. Но два нови мола няма да помогнат, повярвайте.

Резултатите от специалното проучване на Дарик Радио и вестник 24 часа ще бъдат обявени в края на октомври.

*Пишете ни на gradove@darik.net