ГЕРБ иска касация на изборите за кмет в Кърджали
ГЕРБ иска касация на изборите за кмет в Кърджали / netinfo

Днес народният представител и координатор на ПП „ГЕРБ" за област Кърджали Цвета Караянчева внесе в ОИК жалба, адресирана до Административен съд в Кърджали за касация на изборите за кмет, ако бъдат установени изброени в документа нарушения по време на изборния ден. Иска се ръчно повторно преброяване на бюлетините. Жалбата е срещу решението за избор на кмет на община Кърджали на Общинската избирателна комисия от 24 октомври. В нея са изброени нарушения като дописване на хора от забранителните списъци под черта, влизане на хора с ТЕЛК-решения с придружител, без решението да е упоменато в Изборния кодекс, подменени и внесени бюлетини, натиск в комисиите, присъствие на хора в изборните помещения, без да са упълномощени за това.

С 53,86% досегашният кмет на Кърджали от ДПС Хасан Азис взе трети мандат. Илия Илиев от ГЕРБ събра 20,65%. Победата бе отпразнувана в града с хора и кючеци часове след първите прогнозни резултати, които до последно предричаха балотаж.

Искането за повторно преброяване на бюлетините бе коментирано още вчера по време на пресконференция на предизборния щаб на ДПС. Според един от лидерите в Общинския съвет на движението Бахар Палова възможно е едно повторно преброяване да увеличи гласовете в полза на Хасан Азис.

Жалбата на ГЕРБ не спира решението на ОИК за обявяване на избора на кмет, както и задължението на комисията да издаде удостоверение на новия градоначалник, уточни председателката на ОИК Даниела Петрова. Кога обаче ще стане това не е ясно, тъй като според Петрова в Изборния кодекс нямало упоменати срокове за издаване на удостоверения на новоизбраните кметове.

Утре ще бъде внесена още една жалба от името на ГЕРБ в Кърджали за касация на изборите за общински съветници, обяви още Цвета Караянчева.