Два проекта за над 4 милиона очаква Перперикон през 2012-а
Два проекта за над 4 милиона очаква Перперикон през 2012-а / netinfo

Очаква се през тази година да стартира изпълнението на  два проекта, свързани с археологическият комплекс Перперикон. Общата им стойност е приблизително 4,5 милиона лева, стана ясно по време на пресконференция, дадена от кмета на Кърджали инж. Хасан Азис. По думите му решението на МС, взето в началото на тази година, за безвъзмездно предоставяне на терените, в които е разположен Перперикон, са тясно свързани с проектното предложение на общината на стойност над 3 500 000 лева. Терените са с обща площ от 514 322 кв. м. Проектното предложение вече е одобрено по Оперативна програма „Регионално развитие". Чрез него ще бъде укрепен скалния масив и изградена  туристическа инфраструктура на паметника.

Очаква се областният управител на Кърджали да сключи договор с кмета на общината и предаването на имотите на общината да бъде организирано в рамките на месец, след решението на Министерския съвет. След приключване на процедурата по прехвърлянето им, община Кърджали ще стопанисва  Археологически комплекс „Перперикон" за срок 5 години след приключване на дейностите по изпълнението на проекта.

Община Кърджали очаква в най скоро време и покана за подписването на Договор за безвъзмездна финансова помощ, след което ще започне реализирането на проекта.

         Вторият проект е свързан с реставрирането  и експонирането на Античен и средновековен град Перперикон. Това е проектът,  който община Кърджали подготви, за да може да получи наградата от един милион лева и осребри  спечеления  миналата година чек в надпреварата на вестник „Стандарт" -„Чудесата на България".

Междувременно в свое изявление, разпространено от пресцентъра на областната администрация в Кърджали областният управител Иванка Тушанова твърди, че кметът е трябвало до края на 2011 г да представи готов проект за консервация и реставрация на паметника, „а не да се опитва да рестартира спрения проект за посетителски център с козметични поправки". „В този случай резонният въпрос е не „валиден ли е подписът на чека", а има ли общината готовност да защити своя проект пред министерството на културата и това на финансите.

По думите на областната управителка от нея не е искано съдействие по въпроса на най-високо ниво.