До 250 лева ще плащат кърджалийци, ако не регистрират кучето си
До 250 лева ще плащат кърджалийци, ако не регистрират кучето си / netinfo

За нерегистрирано куче в срок собственикът му ще плаща 250 лева, а до 500 лева санкция се налага на стопанин, чието куче е наранило човек. Това предвижда нова наредба за притежание и стопанисване на кучета и овладяване на популацията на безстопанствените четириноги на територията на Община Кърджали, приета днес от местния парламент.

Според нормативния документ собствениците на кучета са длъжни да ги регистрират в срок от 30 дни от деня на придобиването им в лицензиран ветеринарен кабинет по избор, независимо от тяхната възраст. Наредбата урежда и реда в общински приют за безстопанствени кучета „Дай лапа". Разпоредбите на новия нормативен документ не се отнасят за кучетата на МО, МВР, Планинска спасителна служба и други организации на бюджетна издръжка, използващи специални кучета.

Общинските съветници дадоха мандат на кмета да издава наказателни постановления и завишиха санкциите в проектния вариант на Наредбата. В наказателните й разпоредби се посочва, че ако се установи нерегистрирано куче на собственика или на лицето, под чийто надзор се намира, му се издава предписание за административна регистрация на кучето в 30 дневен срок от връчването му.