Цецка Цачева: През 2011-а заменихме постната пица с вкусна баница
Цецка Цачева: През 2011-а заменихме постната пица с вкусна баница / netinfo

Над 170 вида баници, приготвени от майстори от всички общини на Кърджалийска област, станаха атракцията на Първия майски фестивал „Бъдеще с традиции", който се провежда под егидата на областния управител Иванка Таушанова.

Постната пица беше за миналата година, сега вече е по-вкусна баницата. Така председателят на Народното събрание Цецка Цачева отговори на въпроса как изглежда кризисната баница през 2011 година. Тя и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков бяха в града край Водното огледало специално за откриването на феста, който се провежда под егидата на областния управител Иванка Таушанова. По думите на парламентарния шеф „сега вече можем да си позволим зелник, баница с коприва лучник и други вкусотии, които домакините от кърджалийско с много любов са приготвили за този празник".

В изявление пред медиите тя засегна и въпроса за принципа за уседналост в новия избирателен кодекс. Според нея той е връзката, която всеки гражданин има с местната власт, конституционния съд го призна, а срокът за уседналост не може да бъде повече от 6 месеца, тъй както повелява Венецианската комисия и други актове на европейските ни партньори.

Баниците бяха изложени в отделни павилиони на 7-те общини на Кърджалийска област. Това беше и гвоздеят на програмата на фестивала, който по думите на организаторите му дава заявка да стане ежегоден. Цецка Цачева и Трайчо Трайков връчиха наградите на победителите в конкурса за най-майсторска баница.

Наред с традиционната тракийска баница, родопския клин и популярната къпана баница, участничките в конкурса представиха уникално разнообразие от баници с месо, зеленчуци и плодове, с ориз, локум, карамел, халва и дори с печени тиквени семки. Имаше и деликатеси с екзотични наименования като бурана, лушичник, ямурталък, чиятатлъсъ и дюрме. Бюрото за имигрантите в Кърджали се включи с вкусотии от руската, турската и арменската кухня. В специалния павилион „Кухнята на баба" публиката можеше да наблюдава на живо как се приготвя традиционна тракийска баница.