Близо 1 млн. лева за 20 дни се събраха от местни данъци и такси в Кърджали
Близо 1 млн. лева за 20 дни се събраха от местни данъци и такси в Кърджали / netinfo

930 000 лева са постъпили от 1 март до сега звено „Местни данъци и такси" в Кърджали, съобщи началникът му Соня Табакова. По думите й сумата е съпоставима с тази, която е била събрана през миналата година за целия март. Тя напомни, че всеки платил данък сгради, такса смет и данъка върху превозните средства до края на април, ще ползва 5% отстъпка от размера им, а тези, които не го направят могат да платят дължимото на две равни вноски - първата част до края на юни и втората част до края на октомври.

Според Табакова в момента не се забелязва наплив на хора, желаещи да ползват отстъпката от 5%, а най-активни данъкоплатци отново са пенсионерите. По думите й освобождаването от такса битови отпадъци може да стане само при положение, че е подадена молба в края на ноември на предходната календарна година или при промяна на обстоятелствата, свързана с даден имот.

„Искам да кажа, че правим справки за ползването на имотите, за които има молби за освобождаване от такса битови отпадъци, употребява ли се ел.енергия и вода в тях. Ако има такива, които са злоупотребили, те ще трябва да платят таксата в троен размер", предупреди данъчният шеф.

Притежателите на леки автомобили трябва да знаят, че за да преминат през технически преглед с автомобилите си, непременно трябва да са платили и дължимите данъци и такси, припомни Соня Табакова.