306  закрити нерегламентирани сметища от РИОСВ – Хасково през 2007 година
306 закрити нерегламентирани сметища от РИОСВ – Хасково през 2007 година / netinfo
306 са закритите нерегламентирани сметища на територията на регионалната екоинспекция през 2007 година. Това сочат отчетите по програмите за управление на отпадъците на 10 общини от областите Хасково и Кърджали. Общата площ на почистените от битови отпадъци терени е 291,8 дка.

.

В област Кърджали с най-голям брой закрити незаконни сметища - 112 е община Кърджали, а община Джебел не е закривала или почиствала нерегламентирани сметища за периода от 2005 до 2007 година включително. В Кърджалийска област усилия по ликвидирането на незаконни сметища са положили още общините Черноочене, Момчилград и Крумовград.

За нарушения по закона за управление на отпадъците през изминалата година са съставени 11 акта и са наложени 8 наказателни постановления. Сумата по наложените санкции е 16400 лева. От дадените общо 66 предписания при извършени текущи контролни проверки и такива във връзка с постъпили жалби и сигнали само две се отнасят за необходимостта от почистване на нерегламентирани сметища. На кметовете на община Кирково и село Бял Извор, община Ардино е предписано да почистят образувалите се незаконни сметища, отпадъците да се депонират на определено за целта място и да се предприемат мерки за недопускане създаването на нерегламентирани сметища.

Предвидените санкции в Закона за управление на отпадъците са от 150 до 500 лева за физическо лице, което изхвърля отпадъци на неразрешени за това места. Глобите за еднолични търговци или юридически лица са от 700 до 2 000 лева. До 5 000 лева са санкциите за длъжностни лица, които допускат създаването на такива незаконни терени.