167 членове на СИК в Кърджалийско са поискали да бъдат заменени изтъквайки лични мотиви
167 членове на СИК в Кърджалийско са поискали да бъдат заменени изтъквайки лични мотиви / netinfo

167 членове на секционни избирателни комисии са поискали да бъдат заменени от Районната избирателна комисия в Кърджали, като мотивите, които са изтъкнали са свързани с лични причини – възможност, която се дава от Изборния кодекс, заяви председателят на РИК Антоанета Юрукова.

По думите й исканията за замяна са от представители на почти всички политически сили, а в момента промени в съставите на СИК към момента няма в само три от седем общини в региона. Това са Кирково, Момчилград и Черноочене.

В момента вървят и перманентни проверки на секционните избирателни комисии в цялата област и те ще продължат до изборния ден. Проверяващите от РИК се натъкнали на нередности спрямо Изборния кодекс каквито са унищожени от климатичните условия списъци, липса на електричество където се помещават секционните избирателни комисии – предимно частни обекти, наличие на видеокамера, което би нарушило тайната на вота в изборния ден.

От районната избирателна комисия са се обърнали към секретарят на община Кърджали Сезгин Бекир, който обещал съдействие за отстраняване на нередностите.

 

В област Кърджали изборите за президент и вицепрезидент и тези за национален референдум на 6 ноември ще се произведат в 493 секции. Право на глас, според предварителните избирателни списъци, имат 262 252 гласоподаватели.