Дъждовете компрометираха бреговете на река Боровица и минаващия наблизо магистрален водопровод.
Дъждовете компрометираха бреговете на река Боровица и минаващия наблизо магистрален водопровод. / netinfo
100 хиляди потребители в Кърджалийско в общините Кърджали и Момчилград са заплашени от безводие заради компрометиран от дъждовете през седмицата магистрален водопровод, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.   
Областният управител на Кърджали Никола Чанев лично е направил оглед на пораженията, причинени от придошлите води на река Боровица в района на село Ненково. Той е констатирал, че пътят е залят, подкопани са основите му, компрометирани е настилката, оголени са шахтите калници по трасето и са застрашили преминаващия на метри от него магистрален водопровод.
След разговор с кмета на село Ненково и представители на ВиК, Чанев е поел ангажимент да поиска съдействие от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС за предприемане на спешни мерки с цел трайно решаване на проблема.
Тази пролет Комисията отпусна 23 880 лева за проектиране на неотложни корекционни работи в коритото на реката с цел защита от преминаващите високи води и предотвратяване авария на водопровода. Заданието бе възложено от областната администрация и изпълнено от пловдивската фирма „Водпроект СА“ ЕООД. Падналите валежи обаче са отнесли част от бреговата ивица и създават реален риск от прекъсване на пътя и водопровода, констатира областният управител на Кърджали.