10 млн. евро отпуска Дянков за културно-исторически туризъм
10 млн. евро отпуска Дянков за културно-исторически туризъм / netinfo

До началото на лятото държавата ще отпусне 10 млн. евро за културно-историческия туризъм, но каква част от тях ще бъдат за Перперикон и Татул, ще стане ясно след становище на новосформирания Обществен съвет към Министерството на културата. Това обяви в Кърджали министърът на финансите Симеон Дянков.

По думите му 350 млн. евро от структурните фондове на Европейския съюз могат да бъдат използвани за развитието на културно-историческия туризъм в България. Дянков и министърът на културата Вежди Рашидов бяха на посещение в региона на път за Турция. Министър Дянков посочи два от проблемите, които спъвали досега развитието на културно-историческия туризъм - тези с неготовността на общините с необходимите проекти за усвояването на еврофондовете и липсата на актове за собственост на културно-историческите обекти, какъвто доскоро беше Перперикон и какъвто още е Царевец. Тези проблеми обаче скоро щели да отпаднат.

Министрите Дянков и Рашидов се срещнаха днес с бизнес представители от Кърджали и региона. По време на срещата е станало дума, че проектът "Горна Арда" ще бъде рестартиран през януари 2013 г. Това били уверенията на представители на австрийската фирма EVN, които от другата седмица започвали срещи с хора от региона, заинтересовани от проекта. По думите на Рашидов между 3000-4000 души в региона щели да намерят трайна заетост при реализирането на проекта.