Внимание шофьори! Село Извор започва от Хладни клисури и е капан за превишена скорост
Внимание шофьори! Село Извор започва от Хладни клисури и е капан за превишена скорост / netinfo

Знаете ли, че село Извор се увеличи с 4 км.!, пътувайки по главния път от Кюстендил за София. Истински капан за шофьори и актове за превишена скорост.

Село Извор започва вече от "Хладни Клисури", при отклонението за село Углярци / виж на снимката /. Това е точно преди правият участък покрай язовир "Извор". Следва един опасен завой и отбивка със заведение , после е спускането към селото и т. н.- цели 4 км. С други думи в този участък трябва да се спазва ограничението за шофиране в населено място- 50 км/ч.

В Уикипедия за село Ивзор пише: Намира се на югозапад от град Радомир в северното подножие на Конявско-Милевската планинска група. В близост до главния път София (50км.) - Кюстендил (39км.). Най-голямото село в южната част на Радомирската котловина.

Името Извор идва от това, че в района му има много извори. Част от изворите са каптирани и захранват с питейна вода и съседни села. Най - голямата река течаща в землището на селото е Косматица, с основен приток Негомийска река. Тя се влива в река Струма. На нея е изграден микроязовир "Извор".

Село Извор е средищно селище в Мраката, древно име на хубавия Радомирски край, многократно опожаряван през Византийското и Османското робство. В началото на 14 век, през Второто българско царство, отношенията между Сърбия и България рязко се влошават. Цар Михаил Шишман заточва жена си Ана Неда, сестра на сръбския крал Стефан Дечански, и между тях започва безсмислена война. Загинал в нея и самият Шишман.

Ще търсим отговори- как селото порасна?