ВАС потвърди- затворникът Бисер Манолов е претърпял неимуществени вреди от усмирителен колан
ВАС потвърди- затворникът Бисер Манолов е претърпял неимуществени вреди от усмирителен колан / Дарик- Кюстендил, архив

Върховният административен съд потвърди решение на Административен съд- Кюстендил и съдия Бисер Цветков, с което Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" бе осъдена да плати на лишения от свобода Бисер Николов Манолов суми за нанесени неимуществени вреди, в резултат на неоснователно използване на помощни средства и усмирителен колан.

Съдът обаче намалява размера на сумите, от 1000 лв. на 300 лв. и от 700 на 200 лв. Сред мотивите са: "Ищецът е лице, осъдено на доживотен затвор без замяна, което предполага повишен риск за сигурността. По делото не е установено, че осъденият е бил поставен умишлено в неблагоприятни условия, а при липсата на други данни, следва да се приеме, че нарушението, продължило в рамките на свиждането от 40 минути, представлява еднократен акт с неголяма продължителност".

Жалбата на затворникът Бисер Манолов е във връзка със свиждане на майка му Невена Стаменкова, от 13.02.2011 г. Свиждането протекло в обособено помещение, с двойна метална преграда за изолация на посетителите, в присъствието на длъжностни лица от администрацията на затвора. На Бисер Манолов били поставени белезници на ръцете и краката, както и колан, към който били закрепени белезниците за ръце. По време на свиждането помощните средства не били отстранени, а коланът бил стегнат по начин, че затруднявал дишането на лишения от свобода.
Това е може би първото решение в най- новата съдебна практика, с което затворник осъжда държавата за неимуществени вреди, заради използване на помощни средства, коментират експерти.

Бисер Манолов е страна по десетки дела, с които иска обезщетения от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Той е осъден на доживотен затвор за убийството на сарафката Виолета Георгиева.