/ Дарик-Кюстендил, архив
На 28 юли в Дупница ще пристигне шествието, с което се отбелязват 550 години от пренасяне мощите на Свети Иван Рилски в Рилския манастир. Стотици се включват в различните етапи от шествието, което изцяло повтаря маршрута, по който са пренесени мощите на светеца тогава от Търново.

Представят фотоизложба "По пътя на мощите на свети Йоан Рилски Чудотворец"

От Община Дупница се включват в организацията по посрещане на шествието като ще осигурят и безплатен транспорт за всички желаещи да извървят пътя в отсечката от село Дрен през Тополница - Яхиново до Парк Рила, където ще бъде лагерът.

Нощуването ще бъде на поляната над барбекю-зоната. Този преход ще започне рано сутринта на 28-и юли, а литургията в Парк "Рила" ще бъде същия ден от 17:00 часа.

На следващия ден, шествието ще се отправи по "Бели пат" към метоха "Орлица", където е последната спирка преди Рилски манастир. "Транспорт до началните точки за тръгване сме подсигурили, както и за крайните, за тези, които няма да нощуват.

Поклонническият поход „Светият път“ ще премине през Враца

Има някои организационни неща да уредим за пристигането. Надявам се, че няма да са малко желаещите, които ще се включат в отделните последни маршрути, но за целта трябва да заявят интерес", коментира зам.кметът на общината Крум Милев.

Желаещите да се включат в един от двата маршрута или и в двата Дрен-Дупница и Дупница-метоха "Орлица" трябва да го направят на телефон 0701 5 92 46 - Маруся Михайлова. За маршрута до метоха, трябва изрично да уведомят дали ще се връщат в Дупница или ще лагеруват.