/ ПП "Врачански Балкан"
Поклонническият поход „Светият път“, с който ще се отбележи 550 годишнината от пренасяне мощите на Свети Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир ще премине през Враца.

Младежи ще мерят сили в спортно-туристически празник край Леденика

Това съобщи народният представител от ВМРО Красимир Богданов. Вдъхновители на поклонническото пътуване са Евгени Коев (преподавател и председател на пещерен клуб) и Паскал Пиперков (гл. асистент във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“), които са извършили задълбочени научни изследвания по възстановяването на автентичния маршрут, по който е преминала монашеската процесия със светите мощи през 1469 година.

Вече е учреден Национален инициативен комитет под патронажа на вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.  Походът ще се проведе от 1 до 31 юли. Поклонниците ще извървят над 550 км от Велико Търново през Никопол, Плевен, Враца, София и Дупница до Рилския манастир, като ще преминат през 7 административни области, 19 общини, 4 епархии на Българската православна църква, над 80 населени места, природни паркове, средновековни манастири и паметници.

“Това събитие се приема от историографията за начало на възстановяването на културния и духовния живот по българските земи след падането на страната под османска власт.

На много места през които са преминали мощите са изградени храмове, които носят името на светеца“, разказа врачанският депутат. Той припомни, че през 2013г., във връзка с годишнина от пренасяне мощите на Свети Йоан Рилски в община Враца се проведе поклоннически поход, който достигна до Бистрецкия манастир „Св. Иван Рилски - Касинец" (Пусти).

Сега се очаква проявата да бъде мащабна, да обедини духовно българския народ, а заедно с това и да постави основите на поклоннически туристически маршрут, свързан с най-значимия български светец.

В близките дни от Националният инициативен комитет ще проведат работна среща с представители на Врачанска митрополия, общините и културните институции от региона, през които ще премине поклонническото пътуване.