Училища остават само с една паралелка, с прием след 8 клас
Училища остават само с една паралелка, с прием след 8 клас / netinfo

17 паралелки с прием след 8 клас в Кюстендилска област ще бъдат закрити, от тях 14 в дневна и 3 във вечерна форма на обучение. Те не успяха да съберат минималния брой ученици след 3- то класиране, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието. Прием реализират 32 паралелки, от които 27 професионални в дневна форма, 3- за средно образование с вечерна форма на обучение, 1 вечерна с прием слад 7 клас по документи за основно образование и 1 паралелка в Помощно училище- интернат в село Стоб.

9 от паралелките с прекратен прием са в Кюстендил и 8- в Дупница. В училищата в общините Сапарева баня, Бобов дол и Кочериново приемът е изпълнен.

„Хубавото в Кюстендил е, че няма училище без реализиран прием в поне 1 паралелка. При малкия брой деца и свободата за голям избор е добре за пазара на труда, че има разпределение по различните училища и няма нулев прием. В Дупница само в СОУ "П. Хилендарски" има нулев прием, но там бе предложена само 1 паралелка", коментира пред Дарик експертът професионално образование в инспектората Боряна Хинова.

От 10 август до 1- ви септември е срокът за попълване на свободните места в паралелките. Такива има във всяко училище, с изключение на ПТГ „Джон Атанасов"- Кюстендил, където е пълна на максимум единствената реализирана от 4 заявени паралелеки / компютърна техника и технологии /.

/ Очаквайте информация за свободните места в Кюстендил, по училища /