ЦЕРН
ЦЕРН / БГНЕС
Във виртуалната визита на ЦЕРН, чрез онлайн конферентна връзка, се включиха над 60 ученици от различни класове – от осми до единадесети клас на Профилирана Гимназия „Христо Ботев“ гр. Дупница. Събитието бе организирано от учителите по физика и астрономия Зоя Николова и Силвия Боянова.
Учениците с интерес изслушаха учените от ЦЕРН, които ги запознаха с работата на LHC ( Големия адронен колайдер), представиха детекторите на елементарните частици и ускорителите на протони и антипротони.
Учениците задаваха въпроси относно: радиочестотните ускорители, за това как се създава вакуум в тях, дали има някаква опасност при работата на колайдера за съществуването ни, как се създава черна дупка, има ли частни инвестиции в проектите на ЦЕРН, как се създават антипротоните и как е идентифициран хигс бозонът и др.

Неусетно изминаха 100 –те минути конферентна видео връзка между учениците и учените. Мероприятието приключи с покана отправена към учениците, за включването им в проекти през лятната програма на ЦЕРН.
Учениците Иван Крушин, Алберто Славчев и Калоян Христов под ръководството на госпожа Мария Гиздова отговаряха и осъществиха цялата предварителна подготовка за онлайн свързването с ЦЕРН и конферентния разговор между учениците и учените.