Ученици от 5- то ОУ Христо Ботев замесиха хляб на фестивал
Ученици от 5- то ОУ Христо Ботев замесиха хляб на фестивал / netinfo

Поредна фолклорна изява имаха учениците от VОУ "Христо Ботев"-Кюстендил, които взеха участие във фестивала на традиционната култура в трансграничен регион Кюстендил - Крива паланка. Гостуването в град Крива паланка беше свързано с ритуално замесване на хляб за здраве, благополучие и късмет на мъж в семейството.Учениците пресъздадоха народни обичаи, пяха автентични народни песни от кюстендилския край заедно с читалищни дейци от с.Долно село.

Ученици от 5- то ОУ "Христо Ботев" замесиха хляб на фестивал
netinfo

Докато замесваха обредна пита, разказаха приказка за хляба, като затвърдиха народната мъдрост, че никой не е по-голям от хляба и нашите предци са се прекръствали в знак на почит към дареното от бога благо.
Участниците предизвикаха възхищение сред всички гости на празника в град Крива паланка, с носиите, ритуалите, артистичността и майсторството си при замесването на хляб.
Новите запознанства поставиха начало на бъдещо добро сътрудничество и приятелство. Началото на фестивала беше положено на 18-19 май 2013г. в Регионален исторически музей "Акад. Йордан Иванов"-Кюстендил.

Ученици от 5- то ОУ "Христо Ботев" замесиха хляб на фестивал
netinfo