/ Влади Владимиров
Български Червен кръст-Кюстендил проведе традиционното годишно състезание на Ученическите екипи по първа помощ.

Отборът на Езикова гимназия-Кюстендил спечели областното състезание "Млад огнеборец" (СНИМКИ)

Участваха 9 отбора, от тях по 3 от училищата в общините Кюстендил и Дупница, един от община Рила и два са гостуващите отбори - от Ниш, Сърбия и от Крива Паланка, Северна Македония. Домакин на надпреварата бяха залите на Обединен детски комплекс-Кюстендил.

„Смисълът на това състезание е децата да придобият трайни знания и умения, за да може да окажат помощ при една такава непредвидена, спешна ситуация. Първите минути в една спешна ситуация са важни и ако на място има обучени хора, те могат да го изведат от критичната ситуация пострадалия човек, до пристигане на специализирана медицинска помощ”, каза пред Дарик д-р Емилия Кацарска, директор на БЧК-Кюстендил.

Ученическите екипи по първа помощ
Влади Владимиров

Пет са медицинските ситуации, през които минава всеки отбор. „В първата, всеки участник трябва да работи на манекен и да му направи сърдечен масаж, но около него има препятствия и идеята е, те да се сетят да премахнат тези препятствия, за да имат добра обстановка за работа, която да не застрашава техния живот.

На втория пункт се проверява теоретична подготовка на състезателите. В третият има трима пострадали- уплашен, със счупена предмишница и с кръвотечение от носа.

Ученическите екипи по първа помощ
Влади Владимиров

Битов инцидент с деца в безсъзнание, с кръвотечение и с чуждо тяло в ръката, очаква отборите в 4- тия пункт. Има и Барбекю пункт, където има дете с изгаряне, дете с асматичен пристъп и дете с ухапване от куче. За всички тези ситуации децата са обучавани. Целта е да проверим какво са запомнили”, коментира още д- р Кацарска.
Дарик- Кюстендил