Съдът в Кюстендил отказа да касира изборите за кмет на село Бистрица
Съдът в Кюстендил отказа да касира изборите за кмет на село Бистрица / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

Административен съд- Кюстендил потвърди решението на ОИК- Дупница за избор на кмет на кметство Бистрица и отказа да касира изборите в населеното място.
С решение на ОИК Дупница изборите в с. Бистрица бяха спечелени от Кирил Огненски, кандидатът на БСП още на първи тур. Опонентът му Георги Амбарков, издигнат от НФСБ оспори избора на първи тур, според него е трябвало да има балотаж.
Според жалбоподателят, по време на гласуването в изборните секции са присъствали лица, които не са имали това право, не са отчетени правилно бюлетините - действителни и недействителни, освен това превозването на изборните книжа е извършено в разрез с ИК. Беше направено искане за преброяване на действителните и недействителни бюлетини. Според Амбарков, в избирателните списъци са били записани хора, които нямат право да гласуват или вече не са сред живите.
В свои заседания АС разгледа всички изборни протоколи и бюлетините в една от двете секции в селото/ номер 49/, разпита свидетели, сред които и бившият кмет на селото Васил Бански и установи, че няма съществени нарушения на изборния процес, които да са оказали отражение върху резултата. В производството по делото не са събрани доказателствени средства, които да потвърждават възраженията на жалбоподателя, се казва в решението на съда.
След преброяването на бюлетините, съдът коригира общия брой действителни гласове в секция 49 като го увеличава с още 3 гласа или действителните гласове стават 428 броя, съответно коригира се и броя гласове за оспорващия на 107 броя.
Въз основа на извършените корекции по отношение на действителните гласове за секция №049, общият брой действителни гласове за кмет на кметство Бистрица от двете секции възлиза на 715 броя действителни гласове. За кандидата Кирил Огненски са събрани общо 378 броя действителни гласове. Следователно посоченият кандидат, издигнат от ПП "БСП", е получил повече от половината от действителните гласове. Административният акт на ОИК-Дупница е законосъобразен въпреки установените несъответствия при преброяването и отчитането на бюлетините от СИК в избирателна секция №049. Невярното вписване в протокола на СИК в същата не представлява съществено нарушение на изборния процес, тъй като не се е отразило на крайния изборен резултат се казва още в решението. То подлежи на обжалване пред ВАС в 7-дневен срок.