Съдът обяви болницата в Бобов дол в несъстоятелност
Съдът обяви болницата в Бобов дол в несъстоятелност / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

Кюстендилски окръжен съд обяви в несъстоятелност и прекрати дейността на Многопрофилната болница за активно лечение "Д- р Стоян Сантев"- Бобов дол. Съдия Красимир Бамбов постанови обща възбрана и запор върху имуществото на болницата и прекратяване на дейността на органите й за управление.
В решението на съда пише още, че длъжника се лишава от правото да управлява и да се разпорежда с имуществото, включено в масата на несъстоятелността и предоставя това право на синдика на дружеството. Предстои осребряване на имуществото на лечебното заведение.
Кюстендилски окръжен съд свиква събрание на кредиторите, с дневен ред: определяне реда и начина на осребряване имуществото на длъжника; определяне на метода и условията на оценка на имуществото; избор на оценители на имуществото на длъжника; определяне на възнаграждение на оценителите. Събранието ще се проведе на 29 октомври, от 12.30 часа в залата на Кюстендилски окръжен съд.
Решението на съда подлежи на незабавно изпълнение и следва да се впише в Търговския регистър при Агенцията по вписванията. Решението подлежи на обжалване в седмодневен срок от вписването му в Търговския регистър пред Софийски апелативен съд.
С решение от 25 юли 2012 година, Кюстендилският окръжен съд обяви неплатежоспособността и свръхзадлъжнялостта на дружеството. На 27.09.2012 година е проведено първо събрание на кредиторите на дружеството. На него е приет доклада на временния синдик, избран е постоянен синдик, като кредиторите са отклонили възможността за избор на комитет на кредиторите.
Синдикът на дружеството е съставил списъци с приети и неприети вземания на кредиторите на дружеството. Списъците са били предоставени в канцеларията на Кюстендилски окръжен съд на разположение на страните. Обявени са в Търговският регистър при Агенцията по вписванията по партидата на дружеството. След обжалване на част от списъците, на 30.07.2013 г. съдът се е произнесъл с определение по реда на чл. 692 от ТЗ, с което е одобрил окончателно списъците. От 1 август 2013 година е започнал да тече едномесечния срок по чл. 698 ал. 1 от ТЗ, в които лицата по чл. 697 ал. 1 от ТЗ биха могли да предложат план за оздравяване на Многопрофилна болница за активно лечение в Бобов дол. Срокът за предлагане на план за оздравяване на дружеството е изтекъл, без да е постъпил за разглеждане план за оздравяване на дружеството.