/ Влади Владимиров, Дарик
Нов принцип на разпределяне на служебните защити ще се въведе през 2018 година в Адвокатска колегия- Кюстендил, каза за Дарик председателят Румен Антимов.

“Целта е много по- голяма яснота и прозрачност при разпределението на служебните защитници и като цяло в работата на Адвокатския съвет, за което и бях избран”, коментира адвокат Антимов, който е начело на колегията от 3-ти юли 2017 година.

В интервю за Дарик, той поясни, че адвокатите ще получават дела, по които да се явяват като служебни защитници, по азбучен ред. “Новото е, че ще въведем и повече субективизъм в разпределението, защото може да се случи на един колега да му се паднат няколко дела, за които да получи минимално възнаграждение, а друг колета да му разпределят дела с многократно по- високо възнаграждение. Ще се опитаме да има по- голяма справедливост”, заяви Румен Антимов.

Служебните защитници от колегията са 133- ма, като средно статистическото възнаграждение е в рамките на 300- 350 лв. Парите се получават от Националното бюро за правна помощ, като през последните години те се изплащат редовно и в срок. Възнагражденията обаче са много по- ниски от тези при наемане по договор на адвокат.

Националното бюро от своя страна компенсира разходите си за служебни защитници, като вади изпълнителни листове и в последствие си ги възстановява, където е възможно от подсъдимите.
 
За събота е насрочено общо събрание на колегията, което започва в 10:00 часа, в парк хотел "Кюстендил". То е отчетно, като на него трябва да бъдат избрани 6- ма делегати за Общото събрание на адвокатите от страната.
 
 
Дарик- Кюстендил