/ ТД Осогово
Любителят-търсач на вековни дървета, Роб Макбрайд остана силно впечатлен от вековните секвои край село Богослов, над Кюстендил. Той бе придружен от Любомира Колчева от фондация ЕкоОбщност и Силвия Михова от ТД Осогово.
 
“Бях наистина впечатлен, те ни посрещнаха в снежна премяна. Наистина са много величествени, създават това впечатление още от горичката преди тях. Тя е като гора в Америка”, заяви за Дарик английският пътешественик.

Българският кандидат за Европейско дърво на годината- Величествените секвои от “Ючбунар” са на 7- мо място във временното класиране. Гласуването продължава до 28 февруари.

Роб Макбрайд при секвоите над Кюстендил
ТД Осогово
 

Роб Макбрайд, научил от секретарят на ТД “Осогово” Силвия Михова, че преди години, кората на секвоите е била използвана като пълнеж за боксови ръкавици, възкликна с чувство за хумор- “дървото за боксови ръкавици”.

Секвоите над Кюстендил
ТД Осогово
 

“През лятото ще бъде много хубаво да се върна при секвоите и бих препоръчал на хората, които ме следват в социалните мрежи да го направят, настина си заслужава.  Да дойдат на пикник, с чаша вино или бира в ръка.

Има и други места в Кюстендил, които ще ме накарат да се върна, като галерията на Владимир Димитров-Майстора. Видях в Кюстендил покрив на къща, изграден около дърво, за да бъде запазено.

В Англия това няма да бъде направено, дървото ще се отреже. Тук има друго отношение”, коментира любителят- търсач на вековни дървета Роб Макбрайд.

Гората от секвои над Кюстендил
ТД Осогово
 

Показвайки познания за Кюстендил и лечебната му минерална вода, английският пътешественик каза с чувство за хумор- “Секвоите правят специално филтриране на минералната вода и имат принос към хората, които посещават града за термални процедури. Може би хората, които идват на бани тук, ще имат кожа, мека като кората на секвоите”.
 

Роб Макбрайд при секвоите над Кюстендил
ТД Осогово

Гласуването и подкрепата за нашите дървета продължава до 28 февруари на страницата www.treeoftheyear.org. През последната седмица – 22-28 февруари - резултатите ще бъдат скрити и поддръжниците на конкурса няма да виждат актуалното класиране.

За да гласувате, както и миналата година, ще трябва да изберете две дървета и да потвърдите избора си чрез активиране на връзка, получена на посочен от вас електронен адрес.
 
Дарик- Кюстендил