Величествените секвои от Ючбунар
Величествените секвои от Ючбунар / https://www.treeoftheyear.org/Bulgaria
Величествените секвои от местността “Ючбунар” край село Богослов са българският финалист в 8- то издание на конкурса “Европейско дърво на годината. Те са най- старите и високи секвои в страната. От днес до 28 февруари ще можете да разгледате и изберете вашето любимо дърво като гласувате на страницата https://www.treeoftheyear.org/Bulgaria
Всяка година набралият вече широка популярност конкурс събира над 200 000 гласа от цяла Европа
13 страни ще участват в тазгодишното издание на конкурса “Европейско дърво на годината”, който насочва вниманието към връзката между общностите и природата, към значението на дърветата в културното и природното ни наследство.

Българските участници, трите величествени секвои в местността Ючбунар, Кюстендилско, са засадени в края на 19. век от известния лесовъд Йордан Митрев. Те ще се конкурират да спечелят симпатията на любителите на конкурса заедно с други дървета: запазен местен сорт ябълково дърво от Словакия; впечатляващ корков дъб от Португалия, вписан в Книгата с рекордите на Гинес; дъб-символ на скаутското движение във Великобритания и много други дървета, преживели сериозни природни бедствия и други събития – наводнения, пожар, др. - и оцелели до днес.

https://www.treeoftheyear.org/Bulgaria

Гласуването ще протече от 1 до 28 февруари като през последната седмица – 22-28 февруари - резултатите ще бъдат скрити и поддръжниците на конкурса няма да виждат актуалното класиране. За да гласувате, както и миналата година, ще трябва да изберете две дървета и да потвърдите избора си чрез активиране на връзка, получена на посочен от вас електронен адрес.
Победителите ще бъдат обявени на Церемонията по награждаване, чийто домакин и тази година ще бъде депутатът от Европейския парламент Павел Поц. Ще се проведе на 21 март 2018 – Международният ден на горите, в Брюксел.
Фондация Екообщност