Римско и ранно византийско селище откриха по трасето на АМ Струма
Римско и ранно византийско селище откриха по трасето на АМ Струма / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил

Останки на Римско и ранно византийско селище откриха край Дупница, при разкопките по трасето за Лот 2 на АМ „Струма". Обекта се намира на няколко километра от Дупница, в м. "Черешарника". Най-същественото намерено досега там е комплекс, със селищно-стопански характер, обясни един от ръководителите Дойчин Грозданов, археолог в Регионален исторически музей - Кюстендил. Комплексът е от втората половина на 3 в. до втората половина на 6 в. Намерени са фибули, монети, предмети от бита. Помещенията са с речни камъни и спойка от кал, има само един зид със спойка от хоросан. Предполага се, че комплекса е унищожен при аваро-славянското нашествие, за което свидетелстват и намерените стрели. Некропола на селището се намира малко над него, той обаче няма да се проучва.

Римско и ранно византийско селище откриха по трасето на АМ "Струма"
netinfo

Подобен комплекс е разкрит само на още един обект в Югозападна България, при разкопките край Дяково преди 2 години, по трасето на Лот 1 на АМ „Струма".
На обекта, който е с площ от 8717 кв.м. работят около 100 човека. Ръководители са Дойчин Грозданов и доц.д-р Методи Даскалов от БАН, работят и специалисти от Софийски университет, както и от музеите в Кюстендил и Перник. Разкопките ще продължат до средата на месец юли.