РДНСК- Кюстендил обяви за законно строителството на пътя от хижа Пионерска до Паничище
РДНСК- Кюстендил обяви за законно строителството на пътя от хижа Пионерска до Паничище / netinfo

  "Строежът е изцяло в границите на имота на община Сапарева баня и не навлиза в територията на Национален парк Рила”, пише в становище на Регионална дирекция за национален строителен контрол – Кюстендил за проект „Реконструкция и рехабилитация на път хижа Пионерска – Паничище за участък от км. 0+515,35 до км. 3+000,00”. Заключението е изпратено до община Сапарева баня, Върховна административна прокуратура и на други референтни институции. 

  От становището е видно още, че РДНСК – Кюстендил се е произнесъл положително и за законността на извършваното строителство, съобщават от общинска администрация.

  Проверката беше извършена във връзка с жалба от екологични организации за незаконността на реконструкцията на пътя, извършвана от община Сапарева баня. Според жалбата пътят навлиза в територията на Национален парк „Рила”.

  Пътят между хижа „Пионерска” и Паничище е отразен в картата на възстановената собственост (КВС) на землището на гр. Сапарева баня и е публична общинска собственост. Частта от пътя, която граничи с отдели 107, 111, 112, 115 и 116 от Национален парк Рила представлява имоти N 000719 и N 000730. РДНСК- Кюстендил е изискал от Общинска служба по земеделие и гори гр. Сапарева баня копия от партидите на имотите, в които са вписани координатите на граничните точки, информират от общината.

  За да установи дали се изпълнява строителство по одобрения проект за „Реконструкция и рехабилитация на път хижа Пионерска – Паничище”, РДНСК – Кюстендил е изискал геодезическо заснемане на извършеното строителство. „При съпоставяне на координатите на граничните точки на имотите, в които се изпълнява строителството и координатите от измерванията на място се установява, че строителството се извършва в границите на имоти N 000719 и N 000730”, се твърди в становището на регионалната строителна дирекция.