ул. Самоковско шосе
ул. Самоковско шосе / netinfo
Преди около два месеца група дупничани внесоха подписка в община Дупница с искане да бъде ограничена скоростта по ул. Самоковско шосе, като бъдат монтирани камери или изкуствени неравности. От общината в Дупница изпратиха искането към Областно пътно управление в Кюстендил, от там пък препратиха сигнала отново към община Дупница.
В отговор от Областно пътно управление - Кюстендил става ясно, че път II-62 е основна пътна артерия с национално значение осигуряващ връзка на АМ „Струма“ с АМ „Тракия“. Ул. Самоковско шосе в участъка посочен в сигнала на дупничани съвпада с участък от републикански път II-62 Кюстендил-Дупница-Клисура, намиращ в урбанизираната територия на гр. Дупница, където скоростта на движение не би трябвало да надвишава 50 км/час. В отговора се посочва, че възникване необходимостта за изграждане или монтиране върху платното за движение на изкуствени неравности за ограничаване скоростта на движение е обективна предпоставка, регламентирана в Наредба на МРРБ и МВР.

Става ясно още, че за установяване и обезопасяване на участъци с концентрация на ПТП и за категоризиране безопасността на пътищата, службите за контрол предоставят ежегодно информация до 15 април с информация за участъците с концентрация на ПТП по републиканските пътища извън населените места, до момента обаче такава информация за ул. Самоковско шосе не е давана в Областно пътно управление - Кюстендил.
Становището на управлението е, че поставения от жителите на Дупница проблем трябва да бъде разгледан от Комисията по безопасност на движението към община Дупница с участието на представители на ОУП-Кюстендил и сектор „Пътна полиция“ с цел обективно анализиране, преценяване и даване на решение на казусите при спазване на нормативната уредба. Припомням, че дупничани искат ограничаване на скоростта по една от натоварените улици в града. Там вместо с 50 км/час автомобилите редовно се движат с близо 100 км/час. В подписката са се подписали 30 човека и очакват да бъдат предприети адекватни и навременни мерки, а не едва след като някои пострада. Участъкът се намира на разклона за с. Яхиново, по ул. Самоковско шосе. Предстои произнасяне на комисията по безопасност към община Дупница.
Дарик- Кюстендил