Прокуратурата не откри незаконни адресни регистрации в Кюстендил и Невестино, съмнителен случай в Трекляно
Прокуратурата не откри незаконни адресни регистрации в Кюстендил и Невестино, съмнителен случай в Трекляно / Дарик Нюз,архив

Районна прокуратура- Кюстендил не е открила нередности при проверката си за спазването на Закона за гражданската регистрация в общините Кюстендил и Невестино. Съмнения за нарушение на закона има за община Трекляно, където е разпоредено на кмета да състави комисия, която да провери жена, регистрирала над 30 души на адресите на няколко свой имота.
Изискванията на Закона са спазени по документи, като е представена бележка, от която е видно, че жената плаща данъците за имоти, изброени под номера. Няма информация обаче дали на тези имоти има жилищни сгради, например, коментираха от прокуратурата пред Дарик.
Няма санкционирани кметове и кметски наместници в трите общини- Кюстендил, Невестино и Трекляно. Няма и новорегистрирани македонци на кюстендилски адреси, преди местните избори. Община Кюстендил има и създадена организация, която не допуска регистрация на десетки хора на един адрес в нарушения на Закона за гражданската регистрация.
Окръжна прокуратура-Кюстендил е изготвила 4 предложения до началниците на Районните управления на полицията в Дупница, Рила, Бобов дол и Кюстендил за осъществяване на системен контрол върху органите по чл. 92 ал.1 от ЗГР. Проверките продължават.
Съгласно чл. 99 а от ЗГР броят на лицата, които могат да се регистрират по настоящ адрес на адреса на едно жилище със съгласието на собственик на жилището, не може да надвишава повече от три пъти броя на лицата, които обичайно могат да обитават съответното жилище.От Върховна Административна Прократура са разпоредили доплнителни по- детайлни проверки, които ще бъдат извършени във всички общини от областта от РП в Кюстендил и Дупница.