Проф. Павел Герджиков
Проф. Павел Герджиков / Влади Владимиров
Проф. Павел Герджиков е носителят на Националната награда за принос в областта на музикалното изкуство на името на акад. Марин Големинов. Тя му бе връчена от кметът на община Кюстендил Петър Паунов, на церемония проведена в Художествена галерия “Вл. Димитров-Майстора”. Проф. Павел Герджиков е оперен певец, педагог и режисьор. Той е над 50 години на сцената и на концертния подиум, обяви победителят, от името на журито, внучката на акад. Големинов- Лили Големинова. Председател на журито е акад. Георги Минчев.

Голямата награда
netinfo


В Кюстендил откриха стенописът "Приветствие"

“Много съм развълнуван. Когато награждават човек за цялостно творчество, както се казва на жаргон- пиши го бегал, но наистина  съм много развълнуван, защото Марин Големинов заема основно място в моето музикантско и личностно изграждане. Марин Големинов, освен композитор, който оказваше влияние в музикалното ми изграждане, от разговорите ми с него участваше и в моето личностно развитие. Това беше човек с невероятно чувство за хумор, с много бърз рефлекс, с афористично мислене, с огромна култура. Големинов няма нота, която да не звучи по български. Достатъчни са едни, два такта да чуеш и да кажеш- това е Големинов. Няма пауза, в която да не отзвучава някаква българска интонация, интонация която да мирише на България. Гордея се, че съм го познавал”, заяви проф. Павел Герджиков.

Публика
netinfo
 

Наградата “Златен квартет”, на името на акад. Марин Големинов бе присъдена на “София квартет”. Получи я Валентин Геров- виолист на състава.
“Марин Големинов е най- сериозният български композитор, специално в струнния квартет, творбите му са на европейско и световно ниво, благодаря за наградата”, заяви пред публиката Геров. Останалите от квартета са Йордан Димитров, Стоимен Пеев и Любомир Ников. Наградата се дава от фирма “Торготерм”, с изпълнител директор Бойко Недялков.

София квартет
netinfo

Официално бе открит и музикалния сезон 2017/ 2018 г. на сдружение “Марин Големинов”. Над 100 концерта и различни събития до момента, отчете Димитър Божилов и покани ценителите на хубавата музика и на предстоящите концерти.

Лили Големинова и Димитър Божилов
netinfo

Първият концерт бе на Камерен оркестър Орфей, с диригент Райчо Христов, който обяви, че има възраждане на квартетното дело в страната и тази награда се заглежда от всички с отношение към камерната музика в България.

Камерен оркестър Орфей
netinfo

Дарик- Кюстендил