Приятели на България с нова серия конкурси, концерти и фестивали
Приятели на България с нова серия конкурси, концерти и фестивали / Маргарита Петрова, архив

Нови фестивали, конкурси и поредица от концерти обогатяват афиша на Програма „Приятели на България" през новия творчески сезон. Организацията, която през лято 2012 награди Валентина Грънчарова и нейните възпитаници от основното училище в село Самораново, община Дупница, обяви шестото издание на конкурса за специалисти, работещи в извънкласни и извънучилищни дейности. През този сезон, освен ръководители на танцови, музикални, театрални състави, дейността на своите възпитаници ще могат да представят в летен пленер и ръководители на школи по изобразително изкуство. В тези категории ще бъдат връчени грамоти, парични премии на обща стойност 7 500 лв. и специални награди от съоорганизатори.

Квалификационни семинари съвместно с Министерство на образованието, младежта и науката и Синдиката на българските учители ще бъдат организирани в София - през месец февруари и в Албена - през юни 2013 г.

През лятото на 2013 г. предстои провеждане на Х Международен хоров фестивал „Маестро Захари Медникаров". За хорове и ансамбли от различни категории са предвидени множество специални награди и награден фонд от 6 000 лв.

Национален фестивал на българския фолклор ще събере клубове за народни хора, любителски певчески и танцови ансамбли в Курортен комплекс Албена, от 21 до 24 юни.

Културно - образователни, развлекателни детски програми в гр. София с участие на любими български артисти са други нови инициативи на Фестивална програма „Приятели на България", които организаторите  ще предложат на най-малките.