Правосъдието застигна кюстендилец карал автомобил без застраховка във Великобритания
Правосъдието застигна кюстендилец карал автомобил без застраховка във Великобритания / Дарик Нюз,архив

Кюстендилец ще трябва да плати близо 2000 лв. санкция за нарушаване на Закона за движение по пътищата във Великобритания. Решението е на Кюстендилският окръжен съд, който е сигнализиран по Договор за международна правна помощ. Санкционираното лице /Г.И.А./ не оспорва обстоятелството, че на датата 07.05.2014 г. е управлявал лек автомобил в ОК Великобритания в гр.Стратфорд на Ейвън без наличие на застрахователна полица.
Производството по делото е по реда на чл. 30 и сл. във вр. с чл.16 от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции/ЗПИИРКОРНФС/. С писмо на Министерство на правосъдието на РБългария е изпратено в Окръжен съд гр. Кюстендил удостоверение по чл. 4 от Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета, издадено от Централния орган на Англия и Уелс за взаимно признаване на финансови санкции относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции. Удостоверението по чл.4 е издадено въз основа на решение за прилагане финансови санкции, постановено от Warwickshire Magistrates Court, OK Великобритания.
Решението на издаващия орган, заедно с решението на окръжния съд ще се изпратят на Национална агенция за приходите за изпълнение по реда на ЗНАП и по реда на ДОПК.
След получаване на решението, Националната агенция за приходите трябва незабавно да уведоми съда за предприетите действия по изпълнение му, като след приключването на изпълнението, съдът следва да бъде уведомен с цел уведомяване на компетентния орган на издаващата държава.
Препис от решението ще се изпрати незабавно на компетентния орган на издаващата държава - Централния орган на Англия и Уелс за взаимно признаване на финансови санкции, PO Box 31092 London, SW 1P 3WS, както и на Министерство на правосъдието на Република България.
Решението може да се обжалва пред САС в 7-дневен срок, като обжалването не спира изпълнението му.
Това не е изолиран случай, много често се потвърждават санкции, приложени за нарушение на закон в друга държава, с която България има съответния договор за международна правна помощ.