Пламен Орешарски: България остава най-централизираната страна от гледна точка на публичните финанси
Пламен Орешарски: България остава най-централизираната страна от гледна точка на публичните финанси / Иво Кирилов, Дарик- Кюстендил

"България остава най-централизираната страна от гледна точка на публичните финанси и от около 18-19 на 100 местни финанси в консолидирания държавен бюджет през 2008 г., днес този процент е малко над 12", това заяви министър-председателят Пламен Орешарски след срещата с кметовете на 9-те общини от Кюстендилска област.

Според него по- високата степен на децентрализацията означава повече отговорности, но и повече ресурси за местните власти да решават проблемите на хората.

"Говорихме за фискалната децентрализация и състоянието й към този момент. Запознах кметовете и с плановете отново да предприемем стъпки в тази посока след няколко годишна пауза. Още тази есен, в хода на дебатиране на проекта за бюджет за следващата година, ще имаме дебат и със Сдружението на общините, така че да определим най- важните стъпки към по нататъшна децентрализация ", каза още Орешарски.

Освен това бяха обсъдени теми свързани с коридор №8, локалната инфраструктура, проблемите при усвояване на фондовете и развитието на селското стопанство.

Пламен Орешарски: България остава най-централизираната страна от гледна точка на публичните финанси
netinfo

"Срещата беше изключително полезна, защото установихме, че по-лошо вече за общините не може да става. Бяха поставени проблемите на региона. Имаше акценти и върху намаляване на осигуровките за инвестиции в граничните райони. Ако администрацията не бъде реформирана по най-бързия начин, ако няма съответните акценти в програмните политики в областта на транспорта и земеделието, и финансовата децентрализация, след година-две ще бъде доста късно", каза кметът на Кюстендил Петър Паунов.

"Поставени бяха въпроси, които се знаят в обществото от много години. Такива например са напоителните системи, инфраструктурата, цената на черешите, преработвателната промишленост и т.н. Аз съм доволен, че министър-председателят и министрите на земеделието и транспорта бяха тук и чуха лично проблемите", обяви областният управител Иван Каракашки.

Пламен Орешарски: България остава най-централизираната страна от гледна точка на публичните финанси
netinfo