/ Дарик- Кюстендил
Кюстендил и областта са доказателство през изтеклия програмен период за ефективна работа с европейски средства, каза кметът на Община Кюстендил Петър Паунов в началото на днешната местна конференция по проект "Европа в България: Общо бъдеще". Проектът се изпълнява от Българската телеграфна агенция с подкрепата на Европейската комисия. 

Кметът на Кюстендил отбеляза, че в общината с европейски проекти са преобразени 60 декара паркове и градини, десетки хиляди квадратни метра сгради са санирани, обновени и изградени, "за да можем да пристъпим плавно към модерното образование, развитието на културата и, разбира се, инициативите в спорта".

Ще се кандидатира ли кметът на Кюстендил Петър Паунов за пети мандат

Петър Паунов отбеляза още, че благодарение на европейските средства "съумяхме да преодолеем голяма част от дебалансираната национална политика", която по думите му е довела до тежки условия, в които трябва да се вземат решения. Кметът на Кюстендил отбеляза и отношенията със съседната Република Северна Македония, като отбеляза, че това влияе на ключови за района инфраструктурни проекти. 

"Работата през изтеклия програмен период на всички общини показа, че тук има изключителен капацитет и действително сме на правия път и в момента позитивните решения са пред нас, все повече млади експерти отново са вгледани насам, за да вземат своите предприемачески решения и, разбира се, оттук нататък съвместно да стигнем до най-позитивните резултати", каза още Петър Паунов. 

Паунов отбеляза още, че наред с Община Дупница в областта нямат възможност да бъдат част от Програмата за развитие на селските райони. По думите му това ощетява региона като цяло, а само в Община Кюстендил има 71 населени места, които не могат да се възползват от тези средства. "Въпреки всичко правилната работа, балансираният подход преодоля много национални дисбаланси", каза още Петър Паунов. 
Десислава Велкова, БТА