/ Дарик-Кюстендил
"Очевидно когато препятстваш интереси за милиони и разни лакеи не могат да обслужат господарите си, то ставаш мишена, защото браниш съгражданите си". Това каза на пресконференция кметът на Община Кюстендил Петър Паунов.

Кметът на Кюстендил призова отговорност относно опасността от пожари

Кметът посочи, че не е постъпило извинение от страна на бившия министър на околната среда и водите Борислав Сандов. „Дори вчера видяхме доста странни твърдения, но ние за съжаление трябва, може би да свикваме с безотговорно поведение.

Не бих коментирал качествата, само ще посочвам фактите. Може би най-важното което произлезе от вчерашния така наречен отговор, че някой твори съгражданите си, като се пали депото и се случват страшни неща“, каза Петър Паунов.



По думите му от февруари не е имало запалване на депото, очевидно е, че инициираните провокации вече са пресечени, защото има постоянна охрана. Има необходимата техника на място.

Кметът представи отговор от МОСВ, постъпил в Община Кюстендил на 19 април. „Мисля, че си спомняме всички, че точно това министерство и един човек, който трябваше да го оглавява до скоро, отправя тези твърдения“, каза Петър Паунов.

Отговорът касае извършени 72-часови замервания на въздуха на 28 септември 2021 година и на 8 февруари 2022 година, направени в Радловци, когато е имало запалване на сметището.

В документа се казва: „Съгласно нормите представени при цитираните наредби при извършените замервания на качеството на атмосферния въздух в района на село Радловци, община Кюстендил , чрез мобилна автоматична станция, не са установени превишения“.

Кметът на Кюстендил: Няма изборна или лична цел, която може да доминира над обществения интерес

„Ако имаше превишаване на вредните емисии в атмосферния въздуха, същият този господин вчера се беше похвалил ,че е изпълнил едно свое обещание да отпусне 40 милиона за общини със замърсен въздух в България, които да си подменят горивни и отоплителни системи, както в битовите домакинства, така и в общинските администрации, дори могат да се закупуват електромобили.

Ако е имало превишаване, къде сме ние в този списък и защо Кюстендил не е включен там. Дали отговаря на истината това твърдение заявено пред цяло България и кой има очи?”, попита Петър Паунов.

Кметът на Кюстендил показа пред медиите и отговор от 7 август 2017 г. на община Перник и на г-жа Вяра Церовска, с който се отказва депонирането на боклук от общините Кюстендил, Трекляно и Невестино.

Кметът на Кюстендил обясни какви проекти е подала Общината за финансиране (ВИДЕО)

Както и документ от 3 септември 2020 година, в който се казва, че след гласуване от Регионално сдружение за управление на отпадъците е взело решение за отхвърляне на искането на община Кюстендил за депониране на 10 000 тона отпадъци годишно, поне до изграждане на клетка номер 2, подписано от Станислав Владимиров.

„Кой и какво е издействал и къде да караме отпадъците? Този въпрос трябва да бъде решен с цялата му отговорност. Очевидно когато препятстваш интереси за милиони и разни лакеи не могат да обслужат господарите си, то ставаш мишена, затова че браниш съгражданите си .Както се опитват да източат домакинствата през енергетиката, така мишена са парите на кюстендилци да бъдат източени през всички възможни източници”, каза още Паунов. 
Агенция "Фокус"