/ Дарик- Кюстендил
"Толкова кризисен бюджет не ни се е налагало да правим, след две години извънредна ситуация заради коронавируса и сега, заради войната", каза на брифинг кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Той посочи, че въпреки всичко, благодарение на увеличението на трансферите основно в образованието и социалните дейности, бюджетът на Община Кюстендил за тази година ще бъде близо 66 млн. лв. За днес е насрочено и публичното му обсъждане. 

Прогнозната рамка на бюджета за 2022 г. на община Кюстендил е с около 5,4 млн. лв. повече

"Около 25 милиона лева от общия бюджет са предвидени за образование, посочи Паунов и допълни, че предстои разширяване на сферата на социалните дейности, които стават 29 на брой. Предстои да заработят две нови услуги, в които ще бъдат назначени 30 служители", съобщи Паунов.

Кметът на Кюстендил заяви, че и през тази година се запазват акцентите за развитие в сферите на туризма, балнеологията и инвестициите в културната среда. "Ще се опитаме да направим и първата крачка по отношение на заложения високотехнологичен център за иновативни решения.

Предвидили сме средства за проектирането на подобно звено. Надяваме се на подкрепа от държавата", каза Паунов. Той посочи, че въпросът ще бъде коментиран на среща със Сдружението на общините и вицепремиера по регионално развитие Гроздан Караджов.

"Предстои да коментираме условията по учредяването на фонд за подкрепа на общински инвестиции за 1 млрд. лв. Кюстендил и Благоевград са онеправдани по програмата за развитие на селските райони. Притеснени сме, че държавата залага инвестиции в населени места между 2 и 10 хиляди жители, а селата при нас са под 2000 души.

Проблемът е, че или се подкрепят приоритетно големите общини, или тези с под 2 хиляди души, а ние не попадаме и двете категории. Надявам се да бъдем чути и компенсирани, защото ние сме високопланински и граничен регион", каза Паунов.

Той заяви, че градът трябва да има високотехнологичен център и в него да бъдат привлечени научните среди. Паунов допълни, че Общината в Кюстендил е готова да предложи за кандидатстване по фонда за подкрепа на общински инвестиции реализацията на зоопарка в Кюстендил и художествената галерия, както и "ВиК"- инфраструктурата. 

"Кюстендил е логистичния център. Ние сме на средата между София и Скопие и на средата между Адриатика и Черно море. Тук трябва да бъде логистичен икономически център, както и център на науката", каза Паунов, припомняйки изказването си по време на състоялата се в преслуба на БТА в началото на месеца конференция "Гласът на Европа: Гласът на младите".

Кметът на Кюстендил изтъкна още, че за града е важно продължаване на санирането на сградите, за което чакат над 70 сдружения, както и подобряването на уличното осветление с енергийно ефективно. 

От началото на април ще се търси оптимизация на организацията на отпадъците, каза още кметът на Кюстендил. Обмисля се разкриването на пункт за предаване на хартия в определен ден от седмицата, за да не се изхвърлят такива отпадъци на други места.

Търсят се варианти и за създаване на зони за компостиране. "Проблемът с отпадъците, който си създаваме, е изключително сериозен. Вероятно ще има и санкционен режим, съвместно с МВР, защото има гастрольори, злоупотребяващи с този проблем", каза още кюстендилския кмет.
БТА