/ Дарик- Кюстендил
Общинското предприятие "Чистота" до момента е на минус 400 хил. лв.
"Социалният патронаж да се превърне в делегирана от държавата дейност, настоява Общината в Кюстендил в писмо до Министерството на труда и социалната политика". Това съобщи на брифинг кметът на Кюстендил Петър Паунов.

"С тези цени на енергоносителите в момента, Общината няма да може да издържа тази социална услуга и ще бъдем принудени да се лишим от нея", заяви Паунов и уточни, че над 1000 души ползват услугата. До момента жителите на Кюстендил издържаха тази дейност, но вече не е възможно, коментира Паунов.

Кметът на Кюстендил: Няма изборна или лична цел, която може да доминира над обществения интерес

Той посочи, че сметката в общинското предприятие "Ученическо хранене" сочи, че за последната година предприятието, грижещо се за храненето на децата в училище, е било дофинансирано с 479 хил. лв.

"Прогнозите обаче отиват за над 1 милион лева дофинансиране, което значи, че държавата незабавно трябва да подобри стандарта за храненето на децата, защото наесен няма кой да се погрижи и за това", заяви Паунов. 

"Надяваме се на бърза реакция, защото в противен случай цели дейности и услуги, касаещи много хора ще бъдат поставени в риск", каза още кметът на Кюстендил. Той посочи още, че дори общинското предприятие "Чистота" до момента е на минус 400 хил. лв. от разликата в цените на горивата и плануваното от такса "сметосъбиране" и потенциалните разходи.
БТА