/ Дарик- Кюстендил
Проучвания за изграждане на ескалационно съоръжение, което да свързва централния площад "Велбъжд" в Кюстендил и средновековната крепост на хълма Хисарлъка започва Общината в Кюстендил, съобщи на пресконференция кметът Петър Паунов.

От години обсъждаме изграждането на такова техническо съоръжение, което смятаме, че е време да се проектира. Имаме възможност да започнем проектни проучвания, а в устройствения план на местността Хисарлъка е заложено такова решение, каза Паунов. 

Кметът на Кюстендил заяви, че задачата на общинската администрация е за следващия туристически сезон да бъде предложено решение, което ще осигурява бърза и удобна връзка между планираните мероприятия на Хисарлъка и центъра на града.

"Това ще бъде тласък за туризма - удобство и атракцион. Целта ни е в началото на следващата година, на разумна цена, всеки да може да се качи или да слезе от хълма над града с такова съоръжение", посочи Паунов. Той коментира, че финансиране ще се търси чрез фонд "ФЛАГ". 

По повод срещата му със Сдружението на общините и вицепремиера по регионално развитие Гроздан Караджов през миналата седмица, Паунов посочи, че е настоял Кюстендил да бъде приоритетен регион. Сега попадаме в трета подгрупа, която предвижда 30 процента съфинансиране на проекти. Ние предлагаме регион като нашия да има минимално съфинансиране, за да не бъде ощетяван повече, каза Паунов. Той посочи, че се работи за издаване на разрешение за строеж за три от малките населени места в общината, за да бъде подадено предложение за подмяна на водопровода и канализацията там.

Председателят на Общинския съвет в Кюстендил Иван Андонов съобщи на пресконференцията, че на 9 април Общината организира почистване в района на река Банщица при входа на града при с. Ябълково. Ще се търси начин за поставяне на мрежи за намаляване на замърсяването в този участък, допълни кметът Паунов.
БТА