/ Дарик-Кюстендил
"Няма изборна или лична цел, която може да доминира над обществения интерес". Това каза на пресконференция кметът на Община Кюстендил Петър Паунов.

Атанас Гергинов: Общината в Кюстендил задлъжнява заради грешни управленски решения

Кметът коментира ситуацията с битовите отпадъци и предстоящото гласуване на общински дълг, с който да бъдат покрити задълженията относно депонирането на битовите отпадъци.

"Политиката в управлението на отпадъците е абсолютно погрешна от десетилетия, а благодарение на подобен тип политика Общината и целият регион - „Рила еко“, е оставен без да има вариант да работи по законен начин, да третира отпадъците си.

Нашите опити датират от 2010 година, да бъдат изградени тези инсталации, които в момента изграждаме, напарвано е всичко необходимо“, каза Петър паунов. По думите му в момента се изгражда възможно най-модерната инсталация.

Няма да има изгаряне на отпадъци, няма да пострада и водата на село Радловци. Населението на населеното място е запознато още през 2011 година с проекта, проведени са обществени обсъждания и през следващите години.

„Жителите на село Радловци са наясно, че там няма проблем, но хора които искат да станат популярни и да начешат егото си са готови да накарат десетки милиони на гърба на кюстендилци - жестоки загуби и санкции.

Ние няма да го позволим това нещо, доколкото е възможно по силите ни“, каза Петър Паунов. Според кмета на Кюстендил, целта на подобен тип активности е да се превърне общината в това, в което в момента се превръща държавата - да бъде разкъсана на парчета, да бъде източена, изцеждана и всичко да бъде на гърба на най-нуждаещите се хора.

„Тук няма екологичен проблем. Има проблем с третирането на отпадъците в резултат на поведението на държавната администрация“, каза Петър Паунов. Той посочи, че общината няма една грешна стъпка, а единственото което са бранили е интересът - екологичният и финансовият.

Кметът на Кюстендил: Обмисля се съоръжение, което да свързва площад „Велбъжд“ и крепостта на хълма Хисарлъка

Кметът призова министерствата и компетентните органи да намерят калинките, които са довели до това, община Кюстендил и останалите шест общини в региона да нямат
законно депо и законни площадки.

„Това което искат в момента е да вдигнат между 5 и 10 пъти данъците и таксите на кюстендилци“, заяви Петър Паунов. Той коментира, че Община Кюстендил е една от най-контролираните от страна на институциите.

Кметът коментира и заемът, който се предлага да бъде изтеглен, в размер на 8,5 млн. лева. Той посочи, че тези пари ще останат в общината. Към момента вземанията от страна на държавата са обезпечени с общинска собственост.

Прогнозната рамка на бюджета за 2022 г. на община Кюстендил е с около 5,4 млн. лв. повече

„Всеки, който утре гласува, да не се вземе този кредит значи, че иска да се продаде Парк-хотела и „Ниското тяло“ на безценица, защото тръгне ли една съдебна процедура - изпълнителна, там цените падат след първото наддаване“, заяви Петър Паунов.

Според него тези хора, които не подкрепят да се реши въпросът с държавата, трябва да кажат кои са хората, които са се приготвили да вземат на половин цена имотите на кюстендилци. 
Агенция "Фокус"