/ DarikNews.bg, Гергана Николова
"Готови технически проекти на стойност над 157 млн. лева е подала Община Кюстендил за финансиране от Министерство на финансите". Това съобщи на пресконференция кметът Петър Паунов.

„Изтече срокът за подаване на проектни фишове към Министерство на финансите. Имаше изпратено писмо до Община Кюстендил, да подадем проекти, които са с разрешение за строеж и сме готови веднага да започнем с избор на изпълнители“, каза Петър Паунов.

Виктор Янев се завръща като зам.-кмет на Община Кюстендил

Той посочи, че на първо място Община Кюстендил е посочила „Реконструция и разширение на водопреносна и канализационна мрежа“ в агломерация „Кюстендил“, включително селата Лозно, Жиленци и Слокощица. Стойността е 109 842 063 лв.



Може да се изпълнява по отделно и всяко едно от населените места е по около 12 млн. лева. На второ място е преустройство и реконструкция на ХГ „Владимир Димитров - Майстора“.

Стойността на този проект е 21 887 000 лева. „На трето място сме посочили спортен комплекс „Осогово“ - реновиране на външно пространство, което включва писта, изграждане на осветление и цялостно обновяване на външното пространство“, каза Петър Паунов.

В резервните проекти Община Кюстендил е посочила Зоологическата градина, на стойност - 4 995 000 лв, прокарване на улици в „Хисарлъка“ и на трето място е Център за грижа за деца с психични разстройства в село Копиловци. За дофинасирането на този център са необходими 365 000 лв.

Кметът на Кюстендил призова да се създаде стандарт за храненето на учениците

Сред обектите в сферата на образованието попада основен ремонт и енергийна ефективност на ЕГ „Д-р Петър Берон“ - 9 447 000 лв., въвеждане на мерки за енергийна ефективност в ОУ „Паисий Хилендарски“ - 1789 000 лв. и на трето място е въвежда не мерки за енергийна ефективност в ОУ „Марин Дринов“ - 1 700 000.

„Подали сме проекти за над 157 млн.лева - готови технически проекти, които през годините сме изработили. Надяваме се МФ да подкрепи голяма част от тях, защото те са изключително важни“, каза Петър Паунов. 
Агенция "Фокус"