/ БТА
Районната прокуратура в Кюстендил е съставила предписание на кмета на община Кюстендил във връзка с нерегламентираното сметище в с. Радловци, съобщиха за БТА от прокуратурата.

За сметището има и съставени няколко наказателни постановления, каза говорителят на Районната прокуратура Галина Димитрова. Тя посочи, че след проверката на прокуратурата и съставеното предписание, кметът на общината ще трябва да уведоми държавното обвинение за изпълнението му.

Както БТА писа, Районната прокуратура в Кюстендил се самосезира и разпореди проверка по Надзора за законност, във връзка със зачестили сигнали за изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за целта места и с цел предотвратяването на нерегламентираното съхранение на отпадъци и изхвърлянето им на нерегламентирани за това места. Проверката следва да установи какво е актуалното фактическо състояние на незаконните сметища в населените места на територията на Област Кюстендил. "Проверката за останалите населени места все още не е приключила и продължава", каза Галина Димитрова.

Жители на с. Радловци излязоха на протест поради недоволство от сметище в района

От прокуратурата припомниха, че беше възложена комплексна проверка на РИОСВ - София, сектор "Противодействие на икономическата престъпност" при ОДМВР - Кюстендил и кметовете на общините.

В хода на проверката следва да се установи статута и състоянието на всички сметища на територията на общините Невестино, Трекляно и гр. Кюстендил.

Проверката, възложена от прокурор от Надзора за законност към ТО Дупница, при Районна прокуратура - Кюстендил ще установи състоянието на сметищата на територията на общините Дупница, Бобов дол, Рила, Сапарева баня, Бобошево и Кочериново.

От прокуратурата посочиха още, че предприемат активни действия в продължение на няколко години, относно установяване състоянието на сметищата на територията на Област Кюстендил и мерките за обезопасяването им. "Често пъти обаче след направени предписания проблемът се разрешава временно, до следващото новообразувало се сметище", посочиха още от държавното обвинение.
БТА