Пазят от Африканска чума над 10 000 свине в областта
Пазят от Африканска чума над 10 000 свине в областта / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил

Мерки срещу недопускане на територията на страната на заболяването- Африканска чума по свинете прие Областната епизоотична комисия. Заболяването е регистрирано в Украйна.

"На територията на България никога не е имало Африканска чума по свинете. Заболяването е много опасно, то може да се предава през отпадъци, които се ползват за храна и дори чрез колбасите. През следващите дни предстоят заседания на общинските епизоотични комисии", каза за Дарик зам.- областният управител Гергана Михайлова.

Доклад пред комисията е представил д- р Емил Гъгнев от Областната дирекция по безопасност на храните.

На територията на Кюстендилска област няма промишлени ферми за свине. Има две от тип "А", с мерки за биосигурност, в които се отглеждат общо 126 животни. 25 са фермите от тип "Б", с 228 свине, а в тези от тип "Заден двор" се отглеждат 2 987 прасета.

Домашните свине в областта са 5 175, а дивите около 1 800.

Сред приетите мерки са: собствениците на свиневъдни обекти да засилят мерките за биосигурност; стриктно да спазват забраните за отглеждане на свине на депа за отпадъци, изхранването на свине с отпадъци, в това число и кухненски;кметовете на общини да не допускат търговията със свине на нерегламентирани  места; органите на МВР да следят за незаконното движение и търговия със свине и др.  От Регионална дирекция по горите са поели ангажимент да уведомят ловните дружини за мерките за недопускане на това заболяване на българска територия.