Парите за ремонт на храм Св. Архангел Михаил в Сапарева баня са преведени по сметката на местния лидер на ГЕРБ?!
Парите за ремонт на храм Св. Архангел Михаил в Сапарева баня са преведени по сметката на местния лидер на ГЕРБ?! / Маргарита Петрова, Дарик радио

От извлечение от банковата сметка на църковното настоятелство на храм „Св. 40 мъченици" става ясно, че на 28- ми декември Росен Тимчев е внесъл по сметката на настоятелството 5 000 лв. Ден преди това, от ГЕРБ- Дупница са поискали номера на банковата сметка.  

С писмо от 30- ти април тази година, Министерски съвет уведомява Църковното настоятелство, че са преведени 5 000 лв. за ремонт на храма. Преведените средства са от държавната субсидия за строеж и ремонт на храмове и манастири.

В изявление от църковното настоятелство при храм „Св. 40 мъченици" и „Св. Архангел Михаил" до медиите се казва, че Росен Тимчев е обещал да съдейства да бъдат отпуснати 30 000 лв. за храм „Св. Архангел Михаил". Отец Вергил му е предоставил количествено-стойностна сметка и банковата сметка на настоятелството. След известен период от време, отец Вергил получава писмо от Дирекция „Вероизповедания", че са отпуснати 5 000 лв. Тогава обаче не обърнал внимание, че сметката в писмото на Дирекцията е различна от банковата сметка на настоятелството. На 7- ми декември отец Вергил позвънил на телефона посочен на писмото и от там му отговорили, че парите са преведени на 4 май и до 15 декември трябва да се отчетат в Дирекцията. Тогава е подаден и сигнал в прокуратурата.

Парите са били преведени, както преди два дни, заяви отец Георги Паликарски, но преди това са били в личната сметка на Росен Тимчев, коментира свещеникът. На 22- ри декември, като архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски получава сигнал от отец Вергил от Сапарева баня, че от Дирекцията по „Вероизповедания" са изпратени 5 000 лв. за доизграждане на храм „Св.Архангел Михаил". От Дирекцията питат с писмо- защо не са изпратени фактурите за отчет?

Парите за ремонт на храм "Св. Архангел Михаил" в Сапарева баня са преведени по сметката на местния лидер на ГЕРБ?!
netinfo

Oтец Паликарски направил проверка дали парите са преведени или не. Това което установил е, че средствата са преведени, но на сметката на Росен Тимчев и се свързал с него, за да потърси обяснение. Росен Тимчев му казал, че е станало грешка и той ще преведе парите по сметката на черквата. Разговорът е бил на 24- ти декември. 4 дни след това Тимчев превежда 5 000 лв. по сметката на храма в Сапарева баня.

Потърсен за коментар Тимчев заяви, че не е  банков служител и не може да отговаря за дати. „За мен е важно дали сумата е по сметката на църквата. От тук нататък, който иска да изкарва някакви политически дивиденти е друг въпрос". Причина за забавения превод от май до декември е техническа грешка, допълни Тимчев. На въпрос- на кой е била банковата сметка, на която от Дирекцията са превели парите, Тимчев отговори, че при превеждането е станала грешка. Тя била установена по-късно и е поправена. „Всякакви други намеци няма да ги коментирам, защото не е сериозно", каза още лидерът на ГЕРБ- Сапарева баня.