Парите за храма в село Копиловци отиват при фирма-изпълнител след процедура
Парите за храма в село Копиловци отиват при фирма-изпълнител след процедура / Даниела Атанасова, Дарик Кюстендил

Финансовите средства от 127 829 лева за храма "Св. Вмчк. Димитър Солунски" в село Копиловци  стоят непокътнати в сметката на Община Кюстендил от момента на превода им благодарение на системата СЕБРА, каза временно изпълняващият длъжността кмет Виктор Янев. Той представи и предисторията на  преписките между общината и оторизираните ведомства.

Със заповед на кмета на Община Кюстендил от 31-ви август 2010-та година е назначена комисия, която да направи оглед на място и да установи щетите, нанесени от поройните дъждове на храм "Св. Великомъченик Димитър Солунски" в село Копиловци. Задачата на комисията е да направи снимков материал, нанесените вреди да се отразят в протокол, който да бъде приложен към заповедта и след което, да се отправи към Министерство на културата  и НИПК, за да може да се кандидатства със средства за подпомагане и възстановяване на църковния храм.

Следва кореспонденция  на Община Кюстендил с НИПК и Междуведомствена комисия. Администрацията разполага с писмо от МК, с което съгласува технически и инвестиционен проект и реставрационно становище за укрепване на храма  "Св. Вмчк. Димитър Солунски". Писмото носи печата от 2-ри май 2011-та година. С друго писмо, подписано от министъра на финансите Симеон Дянков на 29.09. 2011 година до Община Кюстендил и получено на 04.10 .2011 се уведомява, че е нанесена кореция в бюджета със сумата 127 829 лева. "Към писмото обаче липсва решение на Междуведомствената комисия, тъй като ние сме отправяли няколко пъти предложения към комисията за възстановяване на щетите. В самото писмо не пише с какво е коригиран бюджета. Няма го и  в правния мир и затова поискахме решението да ни бъде изпратено официално, защото това е документът , в който се посочва за какво са тези средства ", информира временно изпълняващият длъжност кмет на Община Кюстендил Виктор Янев.

Община Кюстендил вече е подготвила и процедурата по Наредбата за провеждане на  малки обществени поръчки  за набиране на изпълнител, който да извърши ремонтните и възстановителните дейности. Храмът е паметник на културата, а фирмите, които могат да направят реставрационните промени и възстановителни дейности трябва да имат определен лиценз.

Заместник-кметът по икономика и финанси Надя Каратова представи оригинални счетоводни документи. Преведената сума от127 829 лева  се намира в системата за електронни бюджетни разплащания СЕБРА. „Тези пари са получени по решение на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Тези средства не могат да влязат в бюджетната сметка на общината, защото общината не е техен краен получател. Крайният получател на парите е фирмата- изпълнител, която предстои да бъде определена", каза Надя Каратова.

"Отново се обръщам към всички политически сили, моля ви, когато искате да хвърлите петно върху една институция като общината, бъдете стриктни във фактите, които изнасяте. Явно  от предизборния щаб на "ГЕРБ"  не са се вслушали в моите думи за злите езици, сега бих им казал една ескимоска поговорка: „Почешай  се седем пъти, измий се един път". Говорете с факти, поднасяйте нещата на хората без никаква доза популизъм",  коментира Виктор Янев.

Парите за храма в село Копиловци отиват при фирма-изпълнител след процедура
netinfo