Отложиха делото за конфискуване имуществото на братя Галеви за 29 май
Отложиха делото за конфискуване имуществото на братя Галеви за 29 май / Иво Кирилов, Дарик радио

Кюстендилски окръжен съд отложи за 29 май делото за отнемане на имуществото на "братя Галеви". Искане за това направиха 8- те служебни защитници на Пламен Галев, Ангел Христов и техни съпруги. Адвокатите заявиха, че не са могли да се запознаят с материалите по делото, защото те са много обемни- 880 страници, посочи един от тях Анани Константинов. Едномесечният срок, в който защитниците трябва да представят писмените си становища изтича на 28 февруари, но съдия Таня Костадинова им даде още два месеца време, като предвиди и едномесечен срок, в който с тезите на защитата да се запознаят от прокуратурата и Комисията за установяване на имущество придобито от престъпна дейност.

4- ма представители на Комисията настояха да се даде ход на делото. Цената на иска за отнемане на придобитото от престъпна дейност имущество е на обща стойност 4 250 189 лв., като от всеки от двамата се претендира приблизително половината от посочената сума. Оценката на имуществото е направена от лицензирани независими експерти-оценители.
В съдебна зала не се яви, като се очакваше нито един от обвиняемите. Прокурор по делото е Валери Пенков.

Назначаването на служебни защитници е поискано от съда, тъй като обвиняемите не могат да бъдат намерени на постоянните им адреси в страната.

Интересите на Пламен Галев ще защитават- Анани Константинов, Георги Пашов, Нели Икономова и Антоанета Винарова. Защитници на Ангел Христов ще са- Емил Атанасов и Йонко Гергов, а на неговата съпруга Радмила Христова- Васил Василев. Съпругата на Пламен Галев- Емилия ще има за служебен защитник- адвокат Катя Димитрова.
Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност внесе иск в окръжния съд в Кюстендил за отнемане на имущество от Ангел Христов и Пламен Галев, техните съпруги и контролираните от тях дружества на през август 2012 г.
Имуществото, което подлежи на конфискация, включва девет луксозни леки автомобила, някои от които бронирани и изработени по поръчка, дялове от действащи фирми, в 11 от които е съдружник Пламен Галев, а в 12 фирми е съдружник Ангел Христов. В други две офшорни компании, регистрирани на Сейшелските острови, двамата са управители и представители на клоновете регистрирани в България. Лицата са свързани и с още едно офшорно дружество, регистрирано на Британски вирджински острови. На конфискация подлежат и недвижими имоти в село Ресилово, община Сапарева баня, както и сума над 800 000 лв. по банкови сметки.

Искът за отнемане на имуществото в полза на държавата е предявен след като наказателното производство срещу двете лица приключи с влязла в сила осъдителна присъда.

По искане на комисията през 2009 г. са наложени обезпечителни мерки върху имуществото, които са обжалвани пред Апелативния и Върховния касационен съд. И двете инстанции са се произнесли в полза на комисията.

Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като братя Галеви, са обявени за общодържавно издирване от 9 май 2012 г. Двамата са обявени за международно издирване и с червена бюлетина. И до момента тяхното местонахождение не е известно.