От БСП предлагат облекчения за всеки инвеститор, който иска да създаде нови работни места в Кюстендил
От БСП предлагат облекчения за всеки инвеститор, който иска да създаде нови работни места в Кюстендил / Дарик- Кюстендил

Проблемите с младежката безработица в Кюстендил бяха тема на кръгла маса, организирана от Младежкото обединение на БСП, кандидатите за общински съветници от БСП-Кюстендил и европейски център "Илияна.Инфо".

Младежите настояха за създаването на Младежки обществен съвет към Община Кюстендил, който да работи активно и да поставя проблемите на младите хора от общината.

Младежката безработица в България е 29%. За сравнение, през октомври 2008 година, по време на управлението на БСП, тя е била 17, 6%. Безработните до 29 години са 330 000, каза Марио Ташев, председател на Младежкото обединение на БСП- Кюстендил.

"Вече няколко години в нашия град няма инвестиции. Младите хора и тези на активна възраст са принудени да търсят работа в другите големи градове в България и в чужбина. Младите хора ни упълномощиха ние- бъдещите общински съветници от БСП да настояваме, Община Кюстендил да разработи програма , в която да влязат всички общински имоти, които не се стопанисват рентабилно- парцели, сгради, земеделски земи, гори. Да се направи програма за привличане на инвеститори, която да се утвърди от ОС. Тези обекти трябва да се рекламират и да се търсят инвеститори и ако има такива, който ще открият работни места, задължително трябва да им се направят някакви отстъпки. Защо да не се даде един декар пустееща общинска земя, за 20 лв. годишен наем на един безработен човек, който иска да се прехранва? Защо общински парцели да стоят  неизползвани, да не им се намали цената и да се дадат на инвеститор, който ще разкрие 10 работни места?", коментира председателят на БСП и водач на листата за общински съветници Иван Каракашки. Той настоя, всички процедури в общината, за инвеститор, който иска да открие повече от 10 работни места, да бъдат облекчени, както и да има опция за временно освобождаване от плащане на общински данъци и такси.  

"Крайно време е да не говорим само за големи проекти, а да направим малките съществени неща, с които в нашия град да се открият нови работни места", призова Иван Каракашки. Той и зам. председателят на БСП Мая Шишкова призоваха всички кюстендилци на 1- ви май, от 18 часа на пл. "Велбъжд".

"Нека кажем заедно не на безработицата и да защитим правото си на труд и достойно заплащане", заяви Шишкова.