ОС- Кюстендил ще решава за закриването на Гимназия Н. Рилски и въвеждането на Синя зона
ОС- Кюстендил ще решава за закриването на Гимназия Н. Рилски и въвеждането на Синя зона / Дарик- Кюстендил,архив

Решения за закриване на Гимназия "Неофит Рилски" и въвеждане на "Синя зона" за паркиране в центъра на Кюстендил ще гласува на днешното си заседание Общинският съвет. Гимназията, която е открита преди 137 години, днес няма ученици в дневна форма на обучение. Има становища от началника на инспектората Радостина Новакова и директора на гимназията Младен Джамбазки за закриване на училището, поради липса на ученици", коментира председателят на ОС Михаела Крумова.
Общинска администрация предлага създаването на нови текстове в Наредбата за организация на автомобилното движение за въвеждането на "Синя зона", с платено почасово паркиране. Оформят се нови 115 места с платено паркиране, на 10 паркинга, в допълнение към досегашните с платено паркиране. Предлага се почасово заплащане за паркиране при ХГ "Владимир Димитров- Майстора", при Чифте баня, при Пощата, Поликлиниката и Аптека Захариева и др.
Съветниците ще гласуват и промени в още 2 общински наредби. Единият нов текст предвижда забрана за провеждането на сватби, семейни и други частни събирания на места общинска собственост, като тротоари, площади, улици, междужилищни пространства, градини, паркове и др. територии, както и в открити частни имоти, с което се нарушава обществения ред и спокойствието на гражданите. Няма да се допуска озвучаване на открити площи на заведения за хранене и развлечение, разположени в жилищните зони между 23- 07, 00 ч. , без издадено изрично разрешение от община Кюстендил.
Домашните кучета, които не са регистрирани в община Кюстендил ще се третират като безстопанствени и ще бъдат принудително отвеждани в общинския приют. Това предвижда нов текст, който е предложен за Наредбата за регистрация, отглеждане и контрол на кучетата.
"В случай на установяване на нерегистрирано куче, собственикът се предупреждава писмено да регистрира кучето в двуседмичен срок. Ако в този срок кучето не се регистрира в общината, то ще се счита за безстопанствено и подлежи на принудително отвеждане в общинския приют за бездомни животни", каза председателят на Общинския съвет Михаела Крумова. Промените ще се гласуват на заседанието на ОС на 28 юли.
Предвиждат се и промени в разписанията на маршрутните линии в Кюстендил. Те са инициирани от превозвача, заради липсата на пътници. Целта е да отпаднат курсовете, в часове, в които маршрутки" са празни или с 1- 2 пътници.
Общински съвет ще гласува вътрешни компенсирани промени в Бюджет 2016 и ще даде съгласие за отпускане на безлихвени заеми, с цел изпълнението на европроекти, по които сумите се възстановяват на по- късен етап.