Оценка Мн.добър 5 за Районен съд- Дупница
Оценка Мн.добър 5 за Районен съд- Дупница / Маргарита Петрова, Дарик Кюстендил

Много добър 5 такава оценка получи Районен съд Дупница. Оценката е в резултат на тримесечен аналитичен доклад от гражданско наблюдение на съдилища в още няколко града в Югозападна България. В периода на изследването са наблюдавани 30 съдебни дела, през първите три месеца на година.

От неправителствената организация, с център Разград, която реализира проекта са посочили редица препоръки по ключови области от съдебната дейност като етично поведение и конфликт на интереси; отчетност, публичност и прозрачност, случайното разпределение на постъпилите съдебни дела и публикуване на съдебните актове на електронните страници на съдилищата и др. Случайният подбор на делата в Районен съд Дупница се провежда под строг контрол на председателя на съда Ели Скоклева. При наблюдението на процедурата е направен и експеримент за манипулиране на резултатите чрез нанасяне на корекции върху протокола, който се отбелязва автоматично от програмният продукт. Оказало се, че такава манипулация е възможна, но тя се отразява само на документа който се разпечатва. В базата данни на програмният продукт не е възможно да бъдат нанесени подобни корекции, което означава, че при действителен опит за манипулиране на случайното разпределение ще има несъответствие между разпечатания протокол и електронния му вариант.

В доклада има и редица препоръки отнасящи се до съдебните заседатели, както и по отношение сградният фонд на съда. Посочва се като крайно належащо да се осигурят условия за достъп на хора с увреждания.

В две от изследваните области етично поведение, конфликт на интереси Районен съд Дупница е отбелязал сериозен напредък, както и по отношение на отчетност, публичност и прозрачност. Съществен напредък пък е отчетен по отношение на случайно разпределение на постъпили дела и публикуване на съдебните актове и правосъдие за деца.